Hazatért a világ magyar festője…

klari_big

Fekete Klári újságíró

   

HOLESCH DÉNES-Denes de Holesch-festőművész 1910-ben született Besztercebányán, felvidéki nemesi családból.A rangos épitész dinasztia gyermeke korán eljegyezte magát a festészettel.Iskolai rajzverseny győzteseként nyert felvételt a Budapesti Képzőművészeti Egyetemre, ahol Réti tanár úr kedvenc növendéke lett.

    Az 1930-as évek nagy vándorlási hulláma -és a becsvágy-elragadta a felvidéki értelmiség legjobbjait is. Világot látni, szerencsét próbálni indult ekkor a 400 lelkes Besztercéről Hudec László is,aki korát megelőző, modern épületeivel átformálta, világvárossá tette Shanghait. Munkásságát, művészetének jelentőségét csak a közelmúltban fedezték fel Magyarországon. 1933-ban találkoztak a besztercei Holesch fiukkal, a szintén építész Zoltánnal és a festőművész Dénessel Kínában.
     Hogy egy félévszázados nagy utazás első, művészetének meghatározó állomása lesz Shanghai, ezt akkor még nem sejtette, nem tervezte Holesch. Nagybányai alapokra épült, Főiskolán elsajátított stílusát erősen átitatja a Kelet művészete. Szenzibilis portréival, a kínai élet zsánerképeivel jelentős sikereket ér el, a kínai sajtó nagy elismeréssel méltatja kiállításait. Hong-Kong, Japán érintésével bejárja  a Fülöp -szigeteket, ahol a fejvadászok között él, Bali szigetén saját kezűleg felépíti élete első-és egyben utolsó–saját házát.
   A hírnév és a kalandvágy tovább repíti. Örömmel elfogadja az Ausztrál Kormány meghívását egy három hónapos expedícióra, ahol az őslakosokat, az aborigineleket festi és fényképezi. Sydneyben ismeri meg -s miután megfesti később a New Yorki Portréfestőknél díjat nyert különleges portréját- feleségül veszi Joyce Greer ünnepelt koncert pianistát. Kétségtelen szakmai sikerei ellenére együtt hagyják el Ausztráliát s életük végéig társak lesznek a vándorlásban. Mint oly sok európai akkor, Holesch  is az “amerikai álom” rabja lesz.
   New Yorkban elsősorban hírességekről festett portréival szerez elismerést,de ennél jelentősebb fordulat áll be művészetében:Itt kezdi festeni különleges,senkivel össze nem téveszthető expressionista stílusban-gyermekkori lovas emlékei alapján emlékezetből!! -a mindig mozgásban lévő, egekbe törő LOVAKAT! Négytagú családjának megélhetést , magának szakmai elismertséget hoz termékeny művészete Amerikában..Az “Udvarlás” c. egyik emblematikus lovas képét milliós példányszámban reprodukálják, ebből feltünnek retro-példányok mai aukciókon világszerte,sok más vásznával együtt.. Kritikusai a legnagyobbakhoz, Stubbshoz, Degashoz, Picassohoz hasonlítják lovas témák festésében felmutatott tehetségét.
  Életének ránk hagyott dokumentumaiból ,levelezéséből feltárul örökös nyugtalanságának, vándorlásának magyarázata:Holesch egy mélyen elfojtott ,egyre erősödő honvágy rabja lett ,nem találta, nem élhette meg sehol azt a  vágyott művészi és emberi szabadságot, amelynek bűvöletében egykor nekivágott fiatal emberként  a nagyvilágnak..Ezzel magyarázható Amerika “hűtlen” elhagyása és Európába való visszatérése is.. Újabb, ragyogó sikerek Franciaországban, a Montmartron, a Francia Riviérán, ahol megismeri festőművészi példaképét, Picasso-t. Meghívást kap a festő 80.születésnapjára Anglia, Olaszország, Németország lesznek a vándorlás újabb állomásai,-élete folyamán 15 országban él és dolgozik!- miközben érik a sorsdöntő, rég halogatott elhatározás:.1983-ban – 50 év távollét után! – Holesch Magyarországra jön, a végleges letelepedés tervével… Három hét múlva azonban ismeretlen emigráns festőként rákban meghal egy budapesti kórházban.
  Özvegye és fia -a festő ki nem mondott végakaratához híven, -Magyarországra próbálja hozatni, begyűjteni a világban szétszórt, galériákban eladásra hagyott, hihetetlenül gazdag életművet. Hamar világossá válik, hogy ehhez hivatalos, állami támogatást nem kapnak. Magyarország nem érzi magáénak Holesch festészetét, mert nem ismeri a világban elért sikereit. Hivatásos művészettörténészek nem kutatják bonyolult, munkaigényes, homályos élettörténetét. Önkéntes, kitartó civilek, művészetpártoló amatőrök végzik el ezt az izgalmas, időigényes tényfeltáró munkát, Holesch felfedezését , hazahozatalát. Magyarországra kerül az életmű jelentős hányada.
    A magyar Holesch Dénes -a világ festője- mára végérvényesen elfogadott saját hazájában. Izgalmas, küzdelmekben és sikerekben gazdag élettörténete a közelmúltban elkészült dokumentumfilmen látható.
A világ múzeumaiban, magángyűjteményeiben , a nagy nemzetközi aukciókon jelen lévő festészete indokolja, hogy Holesch próféta legyen végre a saját hazájában is.
Fekete Klári